Brno a kočičí charita – Kryšpín na Provázku i na vánočních trzích

23.11.2023

Nejen že v Brně působí Charitativní kočičí spolek Kryšpín, který pomáhá pomáhat moravským útulkům a za necelé tři roky činnosti pro ně sehnal 3 miliony korun, ale dokonce tady lidé originálním způsobem pomáhají kočkám na vánočních trzích. Na fungování osmi kočičích útulků se až do předvečera Štědrého dne skládají darováním kelímků. A komu by to bylo málo, připojuje se k dobroČIČInnosti taky brněnské Divadlo Husa na provázku, na jehož dvoře můžete 9. prosince navštívit akci Kryšpín na Provázku – adventní jarmark na podporu kočičích útulků.

Daruj Kelímek: 24. 11. – 23. 12. 2023

Kryšpín na Provázku – adventní jarmark na podporu kočičích útulků: 9. 12. 2023 13:00-19:00

Díky nápadu několika prodejců na brněnských vánočních trzích a ekologickému vratnému systému stačí v Brně pouze dopít svůj vánoční drink, odnést ho ke stánku Daruj Kelímek a rozmyslet se, na který z 18 dobročinných záměrů věnujete vratnou zálohu za kelímek, který tam odevzdáte. Díky Charitativnímu kočičímu spolku Kryšpín mezi potřebnými již druhý rok nechybí stovky koček v útulcích. Kryšpín trvale podporuje osm ověřených moravských útulků a tím téměř tisícovku koček v nouzi najednou.

Jak konkrétně vašich 50 Kč pomáhá, můžete sledovat online. Stánky Daruj Kelímek budou fungovat až do 23. 12. 2023 a následně se veškeré vybrané peníze připíší na účty dobročinných organizací. Nestihnete se stavit na trhy? Nevadí, přispívat na dobrou věc můžete i online prostřednictvím transparentního transparentního účtu číslo 123-8544760207/0100.

V loňském roce se darovalo celkem 56 867 kelímků a tím se vybrala částka 2.843.350 Kč. I s transparentním účtem, kam mohli lidé taky posílat peníze, se vybralo celkem 2.912.312 Kč. Charitativní kočičí spolek Kryšpín z této částky získal pro kočky v útulcích krásných 233.159,22 Kč. "Pro nás je tato pomoc zásadní. Na rozdíl od ostatních neziskovek, které se projektu účastní, jsou pro ty zvířecí peníze od individuálních dárců často jediným zdrojem financí. Nedostáváme žádné peníze od státu, žádné granty, nemáme zaměstnance, jen dobrovolníky, ani firmy nás většinou nepodporují. Nebýt hodných lidí, kteří útulky dobrovolně a bez nároku na honorář provozují a těch, kteří jim s tím finančně pomáhají, ocitlo by se jen na jižní Moravě tisíce koček by bez pomoci" popisuje situaci Lenka Němcová, zakladatelka a předsedkyně Charitativního kočičího spolku Kryšpín.

Poprvé se v Brně k vánoční charitě pro kočky letos přidává taky Kryšpín na Provázku – adventní jarmark na podporu kočičích útulků. Kočičímu spolku poskytlo zázemí známé brněnské Divadlo Husa na provázku, jehož Advent na Provázku začíná 4. 12. 2023 chanukovým večerem Osm světel. Hned následující den zve divadlo taky na Mikuláše na Provázku, na rozsvícení stromku a koncert Kantilény. Adventní jarmark pro kočky tady pořádají 9. 12. 2023 s Kryšpínem samotné útulky, které chtějí výtěžkem z prodeje darovaných věcí pokrýt alespoň částečně náklady na svůj provoz.

*V Jihomoravském kraji, kde Kryšpín působí, je v oficiálně zaregistrovaných útulcích k dnešnímu dni 1477 míst pro kočky a z toho je 1286 v útulcích soukromých. Tedy 87 %. Pokud bychom počítali s průměrnou minimální částkou na jednu kočku v útulku 500 Kč na měsíc (prakticky je dvojnásobná), je to u osmi kočičích útulků, které Kryšpín trvale podporuje, téměř půl milionu korun měsíčně.

*Charitativní kočičí spolek Kryšpín vznikl v Brně 21. den 21. roku 21. století, aby udělal svět o kočičí chlup lepším a aby pomáhal jihomoravským útulkům pomáhat. Podporuje osm pečlivě vybraných a osobně ověřených útulků a tím stovky opuštěných koček najednou: jihomoravské Opuštěné kočičí tlapky, Kočky u Katky, Kočičí depozitum Flíček, Útulek Tibet z. s., Kočičí azyl Znojemsko, Jiřina Skoumalová azyl, Depozitum Jana – Šance mít domov a na severu Moravy Azyl Gaia Hanušovice. Dohromady už za téměř tři roky existence pomohl celkem 15 útulkům a sehnal pro ně k dnešnímu dni částku 3.043.879,44 Kč.